En dag på ett scoutläger

Alla pratar om hur roligt de har på scoutläger, hur ofta de äter och hur mysigt lägerbålet är. Har man aldrig varit på scoutläger kan det ändå vara lite svårt att föreställa sig hur det hela går till. Därför har vi nu sammanställt en typisk dag på ett scoutläger.

Här är några ord som förekommer i texten, men som kan vara svåra att förstå:
*morgondopp: En supersnabb simtur för att man ska vakna ordentligt.
*tältet sätts och flyga: Man viker upp väggarna på ett nigertält (snusmumriktält) så att det kommer in frisk luft i tältet.
*spårning: Man går några kilometer i skogen och på vägen finns kontroller med uppgifter att lösa.
*åldersgrupper: Beroende på hur gammal man är finns det olika åldersgrupper inom scoutingen. Åldersgrupperna från den yngsta till den äldsta är: Vargungar, Äventyrsscouter, Spejarscouter, Explorerscouter, Roverscouter och Ledare.
*rinka: En lite större ryggsäck dit hela ens packning för lägret ryms.
*kökspatrull: Under en dag, eller inför en måltid, är din egen patrull kökspatrull. Då får ni hjälpa till i köket.
*tältbastu: Inne i ett HP-tält (=vintertält/kamintält) byggs en bastulave upp och kaminen ersätts av en bastuugn.

 

15.2

7.45 – Väckning
För hela lägret är det dag att krypa ut ur sina varma, sköna sovsäckar, kanske t.o.m. ta ett *morgondopp i havet och sedan klä på sig. Sovsäcken hängs ut och vädras och tältet sätts och ”*flyga” så att också det vädras.

IMG_6967

8.00 – Flagghissning och morgonmål
Varje dag börjar med flagghissning. Då står hela lägret i en stor ring kring flaggstången. Flaggan hissas och info om den kommande dagen berättas.
Efter flagghissningen är det dags för morgonmål. Det brukar finnas gröt, men också smörgås så att alla får en bra start på dagen.

IMG_6107

9.30 – Programpass 1
Under dagens första programpass brukar göras grejer som har med dagens tema att göra. Det kan vara t.ex. paddling, segling, något pyssel, bygge, *spårning, ja egentligen nästan vad som helst. Programpass 1 (och 2) sker ofta i de egna *åldersgrupperna, så att t.ex. vargungarna och äventyrsscouterna har egna program.

IMG_6529

11.30 – Simning/Fritid
Om inte programpass 1 behöver hela tiden fram till lunchen brukar man hinna simma eller ha lite fritid före lunch. Om man tycker att fritid är tråkigt finns det också extra program/lekar/pyssel man kan göra då. Det kan också vara skönt att bara ligga i sitt tält en stund, så t.ex. en bok kan vara bra att ha med sig i sin *rinka.
Varje patrull har turvis uppdraget *kökspatrull. Då hjälper man till i köket under en dag, så just den dagen får man hoppa över förmiddagens simning.

Micke1

12.00 – Lunch
Mitt på dagen får vi lunch. Lunchen tillreds utomhus i ett kökstält. Maten brukar vara supergod och äts också utomhus vid stående bord. Vill man sitta får man sitta på marken, eller på en utfärdspall man har med sig hemifrån.

Äventyrsscouterna på väg ut på paddling - Adventure scouts goes canoeing

13.00 – Programpass 2
Under dagens andra programpass brukar programmet vara ganska samma som under programpass 1. Vi är så många att vi brukar delas upp i grupper och gör grejer turvis, så under programpass 2 gör man egentligen det som man inte gjorde under programpass 1.

P1110591

16.00 – Simning och bastu/fritid
På eftermiddagen finns det möjlighet till en lite längre simtur. Dessutom brukar *tältbastun värmas så om vattnet är kallt kan man gå in i tältet för att värma sig.

IMG_6083

17.00 – Middag
På eftermiddagen har man igen hunnit bli hungrig så då är det dags att gräva fram sina matkärl och se vad vi får för gott. Ätandet fungerar lika som vid lunch.

IMG_6446

18.00 Programpass 3
Under dagens sista programpass brukar programmet ofta vara gemensamt för alla åldersgrupper. Det kan vara frågan om tävlingar, pyssel, lekar, eller annat roligt. Här lär man lätt känna nya kompisar också från andra åldersgrupper.

20.00 – Flagghalning och kvällsmål
Varje kväll ska flaggan tas ner. Det gör man genom att man samlas kring flaggstången.
När flaggan är nere är det dags för kvällsmål. Det här är dagens sista mat, så om man känner sig hungrig ska man äta ordentligt.

Sista lägerbålet för Alla tiders-13 - Last campfire at Alla tiders-13

21.00 – Lägerbål
Lägerbål betyder att alla som är på läger samlas kring en lägereld. Där sjunger vi sånger, har kanske lite program och har det allmänt trevligt. Om ni har läst serien om Veckans Ledare här på bloggen har ni kanske märkt att många ledare tycker att lägerbålet är dagens höjdpunkt. Det är inte bara ledarna som trivs kring lägerelden, utan också scouterna brukar tycka att det är riktigt mysigt.
Till lägerbålet är det bra att ha med sig ett sittunderlag, scoutsångboken om man har och t.ex. en tröja att dra på sig när kvällen blir svalare.

22.00 – Tystnad
Efter lägerbålet är det tandtvätt som gäller och efter det är det dags att krypa in i sina tält och ner i sina sovsäckar. Ledarna finns vid tälten och ser till att alla har det skönt. Kring kl. 22 blir det tystnad och det betyder att man måste vara riktigt tyst. Fast man inte själv känner sig så trött så är det riktigt säkert någon annan som vill sova, och i och med att vi sover i tält som har tygväggar hörs precis allt man säger ut genom det egna tältet och in genom grannens.

Posted in Okategoriserade.